Kookboekenverzameling

Marcus Gavius Apicius, Romein, is geboren 25 jaar voor Christus. Veel is er over hem niet bekend. In het vierde boek van de Annalen van de geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-116 jaar na Christus) lezen wij dat hij bijzonder rijk was en een zeer luxueus en wellicht verkwistend leven leidde. Apicius hield van de smaak van flamingotongetjes. Broccoli stond hem echter tegen! Uit passages bij andere Romeinse auteurs blijkt dat de meesterkok een voorliefde had voor zeer dure en uitzonderlijke ingrediënten. Het was voor hem een uitdaging exclusieve recepten uit te denken.

Auguste Escoffier (1846 - 1935) is, het tegenbeeld van Apicius, Escoffier is een tegenstander zowel van verderfelijke verkwisting als van een te beperkte zuinigheid die de ontwikkeling van talent in de weg staat, de nauwgezette kok ontmoedigt en tot mislukkingen leidt.

In mijn verzameling kookboeken (± 350 stuks) komen recepten van beide meesterkokken voor. HET KOOKBOEK van de klassieke keuken van Auguste Escoffier, gebruik ik regelmatig als hulpmiddel bij het samenstellen van recepten. De ideeën die ik in dit bovenstaand boek kan opdoen zijn onuitputtelijk en inspirerend.

Kookboeken verzamelen is begonnen in 1975 met mijn eerste boek ¨Het beste KOOKBOEK¨ van Reader Digest. Een basisboek voor de beginnende huiskok(kin). Door het verzamelen van kookboeken, kreeg ik zin om recepten uit de boeken te proberen. Familie, vrienden en collega´s waarderen mijn kookkunsten. Dit resulteerde in een uitnodiging, na opgave door een goede kennis, om bij omrop Fryslân in het programma ´De Middei´ mijn recept Frysk/France stoofschotel te presenteren doormiddel van koken.

Recepten van mij kun je vinden op mijn site onder link koken en ook op smulweb (toegangscode: dobau).